torsdag 9. september 2010

Optical tweezer

I dag hadde vi forelesning på Niels Bohr institutt om blant annet optical tweezers. Det var ganske interessant hvordan man kan manipulere enkeltmolekyler, på størrelser helt ned til 6 nm, i 3 dimensjoner. Kort forklart så fokuserer man lasere hvor gradienten og polarisering gjør at det blir en "optical trap". Eneste kravet til molekylet er at det må kunne polariseres. Bruksområdet er feks å gjøre målinger av krefter på forskjellige proteiner, DNA og celler.

Det som var kult var at jeg fikk lov å styre, prøve ihvertfall. I dette tilfellet var det masse vesicler (GUV) og gullnanopartikler. De var store nok til at man kunne se dem og vesiklene var fluoriserende. Det som skjer med gullnanopartikler når de blir fanget er at de blir veldig varme 600 grader! (Ja vannet koker, men det blir en damphinne rundt som "isolerer" partikkelen). Da jeg prøvde å bevege partikkelen gjennom GUV så eksploderte den! Var kjempemorsomt å se på. Vi kjøre også noen simuleringer på datamaskin, som du også kan prøve her.

Jeg prøvde å finne video av optical tweezer eksperimenter men de var langt ifra så bra som det jeg så i dag. Her er ihvertfall en video som viser et eksempel http://www.youtube.com/watch?v=q6ybb9rKfus.

Ellers så skjer det mye rart. Hvordan går det egentlig i Oslo lurer jeg på...

2 kommentarer:

  1. Wow! heavy stuff:P Huske me "så" på nanopartikler av gull i mena1000 også. Her i oslo går det veldig fint! fant nettopp et inngravert hjerte med "linn" og "guro" på vinduskarmen inn til sosialrommet. Til helgå e det kjemihyttetur og då blir det vell mye badstu og dr*kki*g :P Akkuratt nå sitte eg på den gamle lesesalen din, men skal flytte bort på en ny som me ska få nøkkel te sammen me tobias og en ny kjemistudent som har begynt. Vaktmesteren e veldig samarbeidsvillig og sa han sko fiksa ny lås på dørå for KFU. Håpe alt går fint nere i Köben også! :) HILS

    SvarSlett
  2. Ja det er ganske kult! Høres ut som det går bra i Oslo. Linn ble veldig rørt når hun hørte om graveringen. Håper du har overlevd hytteturen :P Hils alle i Oslo da!

    SvarSlett