lørdag 4. juni 2011

Å Skaffe seg leilighet i københavn

Å få en leilighet i København er kanskje ikke være så enkelt som du først ville forvente. Etter å ha bodd her et år nå jeg vet frustrasjonene med å finne en leilighet. Jeg har derfor besluttet å dele noe av den kunnskapen jeg har samlet det siste året, slik at nye folk flytter til København kan ha en lettere tid å finne en leilighet. 

Som student har du rett til å søke og gå komme inn på kollegium som er det samme som studentboliger. Dette er leiligheter som er reservert for det meste bare for studenter men også unge. Ventelistene er alltid lang, men hvis skal flytte fra et annet land til København og du informere dem om dette når du søker, vil du bli prioritert.  www.ciu.dk og eller www.kollegierneskontor.dk er to nettsider hvor du kan søke på mange koellegier samtidig. Men til noen kollegier du må sende individuelle søknader. Her er en liste over kollegier: studenthallofresidence.xls. (oppdatert 08.06.14).
Sjansene for å komme inn i en sovesal er større jo tidligere du søker, og også større jo lenger vekk fra sentrum du kan leve. Hvis du søker sent at du kanskje må akseptere å leve et stykke fra sentrum.
Det andre alternativet til kolegier er å leie en privat leilighet. Disse finnes på flere ulike nettsteder. www.dba.dk er gratis og inneholder det meste av leiligheter ute til leie. Du bør også prøve å få kontakt med andre studenter som de kan flytte ut og være i stand til å gi fra seg leiligheten til deg når de flytter ut, eller så kanskje de kjenner noen som kjenner noen som kan hjelpe deg. Å henge opp merknader er også en god idé, men er vanskelig hvis du ikke bor i byen allerede.
Kanskje en skjult hemmelighet er at fakultetet for biovitenskap leier ut leiligheter til internasjonale studenter ved science på Københavns Universitet (KU). Dette er vanligvis forbigående (3 måneder), men er fint siden det gir deg litt tid til å finne en annen leilighet.
Her er en Beskrivelse av annen by delene som er kopiert mer eller mindre fra www.vaj.no. Denne beskrivelsen reflekterer ikke mitt syn på København, men jeg tror det er generelt en god beskrivelse. Jeg endret immidlertidig det var fullstendig uenig med ved København.

Først og fremst; hvor vil du bo?

Det er ikke opp til meg å diktere, men her er i alle fall listen over hvor jeg helst vil bo. Skulle tro den gjelder for de fleste studenter.

1. Nørrebro
Nørrebro er i lag med Vesterbro den mest livlige bydelen. Her finner du en rekke caféer og uteplasser, hyggelige St.Hans-torv, Assistens kirkegård (en veldig hyggelig plass med mange døde berømtheter, som også brukes som park om sommeren). Byens beste kino, noen teatre, helt avsindig mange kebabsjapper, mange mindre butikker med alskens innhold, flertallet av byens hasjklubber (for de interesserte), en rekke nettcaféer, og en rekke av stort sett alt du kan være interessert i. Også den bydelen det bor flest folk i, om jeg ikke tar feil.

2. Vesterbro
Vesterbro er kanskje mest kjent for Istedgade, gata for porno, horer og heroin, som ligger like ved hovedbanegården. Tradisjonelt en lite attraktiv bydel, men som har fått en rennessanse i de siste år. Nå er det i likhet med Nørrebro en plass man finner mengder med caféer (blant annet en av mine favoritter – Café Riga på Istedgade). Her ligger store og lille Vega, som er av byens beste konsertscener (og er av byens verste diskotek når det ikke er konsert der).

3. Indre by
Det er sentralt. Men bortsett fra området rundt Pisserænden / latinerkvartalet er det ikke mye å gjøre der til daglig, om man ikke bare er interessert i å sprade rundt i lag med nordmenn på Strøget. Jeg ville gjerne bodd der likevel, men tror jeg hadde brukt mye tid på å sykle til Vester- og Nørrebro, da det gjerne er der Ting Skjer (TM). Samtidig er du veldig heldig om du finner noe her, da det er få boliger her.

4. Christianshavn
Den mest sosialistisk orienterte bydelen i København, som det også er vanskelig å finne en plass å bo i. Her finner man Christiania, som er hyggelig nok, men ellers skjer det ikke stort der. Likevel er det svært sentralt, samtidig veldig pent, og veldig tett på både vann, parker og skog (ytterdelene av Christiania).

5. Islands Brygge
Islands Brygge er veldig tett på humanistisk fakultet på Københavns Universitet (KU), og det er jo greit hvis man går der. Ellers et stort pluss for en fin havnefasade med mange rekreative muligheter, blant annet det geniale havnebadet (vannet er så rent, sier de, at man kan bade midt inne i byen, og det er unektelig veldig kult). Og veldig sentralt.

6. Østerbro
Jeg kjenner ikke Østerbro så godt heller, men det er tradisjonelt en av de litt finere bydelene i København, i lag med Frederiksberg. Det er noen caféer og uteplasser der, på samme måte som Vester- og Nørrebro, men generelt så er det et litt dødt område.

7. Frederiksberg
Det er som sagt også en av de finere bydelene i byen, og en egen kommune innen København. Det kan være flott å bo sentralt her, da du i grunn ligger rett mellom Vester- og Nørrebro, men du kan også komme ganske langt ut fra byen. Har blitt enda mer attraktivt pga ny Metro som stopper to plasser der.

8. Amager
Amager, eller lorteøen som den også heter på folkemunne, har også blitt mer attraktiv pga ny Metro, men det er strengt tatt ikke en eneste ting som skjer der. Amagerbrogade har riktignok en del butikker og en café i ny og ne, men ikke noe i forhold til andre deler av byen. Likevel, skal du bo her så pass på å bo nært en metrostasjon, da er det uansett maks 10 minutter til byen. Det er også en rolig plass, og en relativt billig plass, og det er jo prioriteter hos mange.

Postkoder

Kbh N = Nord = Nørrebro etc.
Kbh V = Vest = Vesterbro etc.
Kbh Ø = Øst = Østerbro etc.
Kbh S = Sør = Amager.
Kbh K = gud vet = Indre by, Christianshavn og Islands Brygge.

Andre ting å tenke på

Boligstandarden i København er relativt lav. Det er ikke vanlig med vaskemaskin i leiligheten, så man skal ofte gå på myntvaskerier. En del (de fleste?) bygårder har imidlertid egen vaskekjeller, om dette koster noe eller ikke varierer.
Det er rimelig vanlig med dusj / bad i leiligheten, men man kan fort komme over plasser hvor det bare er fellesdusj i kjelleren, og av og til koster dette også ekstra. Hvis du hverken har egen dusj eller fellesdusj må man til en svømmehall eller lignende.
Det er mange som leier ut værelser i København, altså kan du komme til å bo på et rom hos en gammel dame. Noen få av disse tar ublu priser og setter regler for hvor sent du kan være ute etc (!). De styrer du unna. Kollektiver er det samme her som i Norge, men noenganger vil du komme over kollektiver som har felles middag og matordning, eventuelt har en slags politikk om eksempelvis bare økologisk mat. Noen vil like dette, jeg styrer unna.
Søker du etter plass via noen av tjenestene over, så søk uansett på både kollektiv og værelse. Noen kollektiver setter nemlig inn annonser under “værelser”, og noen værelser leies ut under kategorien “kollektiver” (ja, jeg vet, bare søk på begge du).

Og helt generelt..

Vær en rolig, ikkerøykende pike, og du har gode odds! Klarer du ikke det, vær en rolig ikkerøyker. Klarer du ikke det heller; bann! ..og fortsett med letingen."
"

Erfaringsmessig kan der være veldig vanskelig å få leilighet i Københavns. Men hvis du står på og søker "over alt" så finner du et sted å bo til slutt. Jeg håper denne artikkelen hjelper deg hvis du tenker å flytte til København

8 kommentarer:

  1. Hva er det vanlig å betale i husleie når man er norsk student i København?

    SvarSlett
  2. Henger meg på Stines spørsmål og takker for fin oversikt! :)

    SvarSlett
  3. Det varierer, men slik jeg forstår det prisregulering på leiligheter i Danmark. Pris ligger kanskje mellom 2500 og 5000 avhengig av størrelse. Jeg bodde på 100 kvadratmeter på Nørrebro med 2 andre og vi betalte 4000 kr hver (dvs totalt 12000 i måneden).

    SvarSlett
  4. Hvordan kontakter man dem som leier ut boliger for biovitenskpelig insitutt på KU? finner ikke noe om det på nettsidene deres..

    SvarSlett
    Svar
    1. Enkleste er å kontakte dem direkte. De er veldig hjelpsomme.

      Slett
  5. Måske det er relevant at nævne https://kbh-kollegier.dk/, hvor der er samlet 260 kollegier med over 30.000 studieboliger tilsammen. Det er en hjemmeside jeg startede på, da jeg boede på kollegie på Nørrebro i København for godt 8 år siden. Det var nemlig alt for svært at finde rundt i mulighederne, så jeg begyndte at samle information om kollegierne et sted.

    SvarSlett